Carapax schuifdaken

Carapax schuifdaken

Een schuifdak heeft de functie een vlotte toegang te voorzien tot de trailer. Laden en lossen moet zo vrij mogelijk kunnen gebeuren. Dit betekent een verzwakking van de totaalconstructie opgelegd door de EN 12642xL norm. Daardoor wordt het schuifzeil zelf onderdeel van de sterktebepaling.

 Om deze constructies te versterken wordt er gewerkt met stalen buizen in kruisvorm die moeten verwijderd worden bij het openen. Geen eenvoudige opdracht voor de chauffeur. Een andere methode is met diagonaal aangebrachte staalkabels die mee opengaan met het dak maar vervolgens het laden en lossen bemoeilijken alsook het openen van het dak.

Hier biedt het totaalsysteem Carapax een oplossing. Het materiaal dat een vliegtuig, een militaire helm of een kogelvrij vest zijn sterkte geeft, werd hier verwerkt in de zeildoek. Aramidevezels zijn licht, uiterst sterk en brandwerend. Verwerkt in materialen maken ze deze veel sterker en indien nodig blijvend soepel.

Een carapax is de naam van het schild dat sommige dieren ontwikkelen zoals een schildpad. Zo werkt ook het Carapaxdak, als een schild boven de trailer. Dit schuifdak heeft een positief effect op de structuur van de wagen.

Carapax II

Carapax blijft evolueren en verbeteren.

  • Versie II is nu nog amper zichtbaar in de stof
  • Ook te krijgen met een brandwerende laag voor intermodaal goederenvervoer waarbij trailers op treinen geplaatst worden en zo bestand zijn tegen eventuele vonken.